Ibelin: Et eventyr av en annen verden

Cloud, Sky, Slope, Rectangle

Hvordan ville du håndtert en utagerende elev?
Makt – eller forståelse?

Font
Rectangle
Cloud, Sky, Slope, Rectangle

Diskusjonene rundt tyske Lærerværelset
sprer seg som ild i tørt gress.

Filmen begynner som et mysterium om et tyveri, med både elever og lærere blant de mistenkte. 

Font, Art

Snart blir den en slags thriller, der troverdighet,
autoritet og vennskap står på spill. 

Window, Wood, Font, Shade, Rectangle
Lærerværelset: Filmen som setter fyr på skoledebatten
Slope

Før vi vet ordet av det, er klasserommet forvandlet til en følelsesladd trykkoker. 

«Lærerværelset» ble tidligere i år Oscar-nominert for beste internasjonale film, og har fått fantastiske kritikker verden over.

Mest fordi den er en vellaget dramathriller, som holder på spenningen hele veien. Men også fordi den treffer midt i en brennhet debatt som går på tvers av mange land.

– Den tar opp tema det er lett å kjenne seg igjen i – og vanskelig ikke å ha synspunkter om, mener lærer og forfatter Håvard Tjora.

Filmen viser hvor sammensatt lærerens rolle har blitt. Det er i klasserommet at de kulturelle og sosiale konfliktene i samfunnet utspiller seg, men lærerne får sjelden de ressursene, veiledningen eller støtten de trenger.

Og selv om frontene i skoledebatten gjerne framstår som steile, viser filmen med all tydelighet hvor innviklet det hele er:

– På den ene siden har du de som mener vi bør hente inn vektere for å håndtere utagerende ungdom. På den andre siden har du de som mener at alt kan løses med kjærlighet og relasjonsbygging.

– I filmen stilles disse idealistiske ytterpunktene på prøve, mener Håvard Tjora.

Sjanger: Tekst

Regi: Tekst

Nasjonalitet: Tekst

Aldersgrense: Tekst

Premiere: Tekst

Språk: Tekst

Produksjonsår: Tekst

Distributør: Tekst

PÅ KINO FRA
3. MAI

Facial expression, Flash photography, Forehead, Nose, Chin, Eyebrow, Eyelash, Publication, Poster, Font

PÅ KINO FRA
20. OKTOBER

Skaper historier

– Gaming og rollespill gjør at du utvikler vennskap med en persons tanker og følelser. Det er en fantastisk måte å bli kjent på, mener nederlandske Maartje Heeren.

Sammen med Anne Hamill og Kai Simon Fredriksen spilte hun World of Warcraft med Mats nærmest daglig. Sammen var de Starlight – et rollespill-guild hvor medlemmene lever seg inn i spillverdenen og skaper historier sammen. 

Kai Simon er Nomìne. Anne er Chit. Maartje er Ezechiel.

Mats var Ibelin.

I motsetning til mange andre som spiller «World of Warcraft», er Starlights medlemmer i karakter når de spiller. Ibelin var en landsforvist lord som etter flere år i skjul hadde slått seg opp som etterforsker i landsbyen Stormwind.

– Vold avler vold

I Norge går filmen rett inn i debatten om hvilke maktmidler lærerne skal ha tilgang til. Regjeringen har signalisert at de vil åpne opp for at ansatte i skole og SFO skal kunne gripe inn fysisk oftere. Det skal kunne skje blant annet ved omfattende verbale angrep eller ordensforstyrrelser som ødelegger for undervisningen. 

En av dem som har vært kritiske til forslaget, er leder i Elevorganisasjonen, Petter Andreas Lona. 

– Én av fem elever mellom 12 og 16 år har opplevd en eller annen form for vold eller overgrep. Fire av fem har aldri fortalt dette til noen i det offentlige. Det er med andre ord ikke mulig å vite hva slags traume fysisk maktbruk i klasserommet kan utløse.

– Vil kjenne seg igjen

Lona mener i tillegg at å åpne for mer fysisk maktbruk vil føre til flere fysiske konfrontasjoner, som igjen sender et uheldig signal til unge.

– Ofte opplever jeg denne debatten som en konflikt mellom elevers rett til et trygt og godt skolemiljø og lærerens rett til et godt arbeidsmiljø. Jeg synes filmen får frem viktigheten av forståelse og generell forebygging av vold.

– Filmen setter noen situasjoner på spissen, men jeg tror mange vil kjenne igjen både lærertypene og problematikken som presenteres, sier Lona.

I filmen brukes de sosiale mekanismene og ulike tilnærmingene til læreryrket som drivverk i en nervepirrende fortelling, som gjør det vanskelig å ikke stille spørsmål ved hva som faktisk er rett og galt.

Petter Andreas Lona

Flash photography, Forehead, Brown, Cheek, Smile, Chin, Neck, Jaw, Sleeve, Gesture

– Til syvende og sist politisk

I filmen følger vi Carla Nowak, en dedikert lærer, som havner i sentrum av dramaet når en av elevene hennes mistenkes for tyveri. Drevet av en sterk rettferdighetssans begir Carla seg ut på dypt vann for å avdekke sannheten.

Nowak har åpenbart gode intensjoner for elevene sine, men møter konstant på dilemmaer som gjør det stadig vanskeligere å holde på idealismen.

Tjora mener den pressede situasjonen filmens hovedperson settes i, er overførbar til dagens norske debatt om lærerrollen. 

– Vold mot lærere har økt, samtidig som mobbetallene stiger. Det er ingen tvil om at det er mer destruktivitet i klasserommet nå, enn det var tidligere. Etter at opplæringsloven ble endret i 2017, føler mange lærere at det har blitt vanskelig å korrigere elever som gjør noe galt.

Font
Det er ikke mulig å vite hva slags traume fysisk maktbruk i klasserommet kan utløse.
Petter Andreas Lona, leder i Elevorganisasjonen.

"

Håvard Tjora

Dress shirt, Flash photography, Forehead, Cheek, Smile, Green, Jaw, Sleeve, Gesture, Collar
Flash photography, Sky, Shoulder, Gesture, Happy
People in nature, Natural environment, Sky, World, Blue, Human, Cloud, Happy, Gesture

En sterk, bevegende og usentimental historie

NRK Filmpolitiet

Tableware, Daytime, Window, Table, Human, Drinkware, Dishware, Serveware, Cup, Interaction

I møte med virkeligheten tror han mange av dagens lærere opplever at egen idealisme «blekner». Som i filmen, tror han mange lærere blir formet av opplevelsene sine i klasserommet.

– Samtidig som barn alltid bør møtes med forståelse, er det vanskelig å kun skulle la seg styre av slik idealisme. Det handler om å finne en fremgangsmåte som beskytter både barnet og en selv best mulig. 

– Dette er en debatt som ofte preges av sterke ytterpunkter, så det er forfriskende å få servert en såpass nyansert tolkning av dagsaktuelle utfordringer.

– Både lærere, elever og foreldre vil ha mer enn nok å snakke om på vei ut av kinosalen, sier Tjora.

Mulig vi skal teste ut en bildetekst til bildet her, som ligger og balanserer mot reinsdyret på venstre.

Håvard Tjora

Dress shirt, Flash photography, Forehead, Cheek, Smile, Green, Jaw, Sleeve, Gesture, Collar
Flash photography, Eyelash, Publication, Font, Poster

For generelle henvendelser: hei@merfilm.no


Mer Filmdistribusjon,
Mølleparken 4
0459 Oslo

Til toppen ↑